Menu

Jótanácsok
 

Ha lisztérzékeny vagy:

Helyettesítheted a kalászos gabonalisztet rizsliszttel, kukorica liszttel. Kapható nálunk mindkét termék.
Kitűnő minőségű tésztáink vannak, melyek glutén mentesek. Rizstésztát is vásárolhatsz nálunk.

Ha cukorbetegséggel küszködsz, vagy csak nem akarsz cukrot fogyasztani

Kapható nálunk mindenfajta szirup, mely kizárólag növényi kivonat - tápióka szirup, agavé szirup, rizsszirup, juharszirup sokfajta méz.

Tej allergiád van, vagy nem akarsz állati terméket enni!

Kiváló rizstejjel szolgálhatunk, rizstejszínt is vásárolhatsz nálunk, de van zabtejszínünk, és sokfajta rizspuding és joghurt.

Kicsit túlsúlyosnak érzed magad?

A reggelid legyen mindig gyümölcs! ( természetesen bio)
Ha lehet télen narancs, vagy mandarin, banán ne sok, mert az hizlal. A málna és a szamóca szezon idején, málnát minden mennyiségben ehetsz, abban kevés a cukor viszont rengeteg a vitamin. Főleg C-vitamin, amelytől egész nap friss leszel és okos! A cseresznyével vigyázz, mert ha sokat eszel, főleg a ropogósból az felfújja a gyomrodat és kellemetlen érzéseid támadnak amikor a szelek távozni kezdenek. Ebéd előtt igyál meg egy pohár vizet. Akkor kevesebbet kívánsz enni. Könnyű levest egyél, inkább zöldség legyen benne sok. Mindig tészta nélküli levest egyél. Fehér húst, (csirkét, halat, pulykát) esetleg marhahúst de soványt.
A krumpliból se kell sok. Többet ér, ha barnarizst fogyasztasz, de azt is egy kis borsóval keverve, mondjuk rizibizit, sok zöldpetrezselyemmel. A desszertet kerüld, inkább egyél meg ebéd után egy almát, vagy egy kis meggyet, őszibarackot. Ezek a gyümölcsök nem hizlalnak. A vacsorád lehet egy szelet teljes kiőrlésű kenyér valami szelet sajttal, vagy sonkával, sok paprikával, paradicsommal, retekkel. Ügyelj arra, hogy mindig a zöldség legyen a több, és ne a kenyérféle. Ha tudsz uralkodni magadon, és nem nassolgatsz össze vissza, akkor eredményt érsz el, nagyon rövid idő alatt.
 
Nem ajánlom, hogy bármilyen tablettát beadj a szervezetedbe, akármilyen sokat ígérő is a szöveg amellyel ajánlják. Nem tudhatod, hogy milyen mellékhatása van, és lehet hogy többet árt mint használ.
A hasznos fogyókúra alapja : egy kis önuralom, sok gyümölcs, zöldség, saláta, de nem cukorral elkészített!!
A salátákat én úgy készítem, hogy összetépem a leveleket, ha fejes salátáról van szó, egy nagyon pici sót teszek rá és egy citrom levét (az egy citrom leve elég három fej salátára)

Persze lehet tenni hozzá összevágott metélőhagymát, vagy zöldhagymát, de egyéb zöldeket is, pl. uborkát, paprikát paradicsomot. A zöldhagymával vigyázni kell fogyókúra esetén, mert étvágyat csinál, és akkor nehezebb a kísértésnek ellenállni. Lehet salátát ízesíteni egy néhány csepp olíva olajjal és almaecettel is, ahhoz is tegyél egy kevés sót. Salátát ehetsz vacsorára is, esetleg egy kis sajtot reszelsz rá, és kész a vacsora. Ha fejéskáposztát is szeletelsz hozzá, még jóllakottabbnak érzed magad.

Ha nem tudsz hízni mit tegyél?

Reggel gyümölcs a legjobb, aztán ha még éhes vagy ehetsz kenyeret, fehéret is, vagy teljes kiőrlésűt. Természetesen biot, Nálunk naponta friss kenyeret vehetsz, amely kézzel készül, hagyományosan. Igazi házi kenyér. Vajat, vagy mangalicazsírt kenj rá, és zöldhagymát, vagy lila hagymát.
Ha olyan helyen dolgozol, vagy olyan emberek közé mész, ahol kellemetlen ha hagymaillat árad a szádból akkor legyen otthon zöldpetrezselyem. Abból bekapsz egy levélkét, és már nem érzed hogy hagymát ettél. Próbáld ki. A petrezselyem egyébként nagyon sok ásványi anyagot és vitamint tartalmaz, naponta kell enni.
Délelőtt igyál limonádét, de a citrom bio legyen, mert a legintenzívebben a citromot permetezik a nem biot termesztők. Ettől jó étvágyad lesz majd, ha jön az ebédidő. Ebédre leveseket egyél, krumpli, bab, lebbencs, de sok zöldségeset. Sültkrumplit, de ne paradicsommal, inkább valami savanyúsággal vagy salátával.

Ha húsevő vagy, a rántott hús, sertéssült, vagy a pörkölt is szóba jöhet.
Fontos, hogy az étel amit megeszel jóízű legyen. Ne legyen nagyon sós, és fűszeres, mert az eltelít és nem lesz étvágyad.
Ebéd után ehetsz édességet ha szereted A legjobb a tejszínes tejszínhabos süti, vagy valami vajastészta dióval. A dió hizlal. Ehetsz diós tésztát vaníliaöntettel. Gyorsan elkészíthető és finom-

Vacsorára ha hideg ételt eszel az lehet kenyér, vagy zsemle, vajjal, szalonnával, sonkával. A házi kolbász is jó, csak kis mennyiségben. Legjobb a mangalica kolbász. Finom a mangalica töpörtyű is, abból krémet is készíthetsz. A töpörtyűt daráld le, (én a robotgéppel szoktam) keverd össze egy kis mustárral (nálunk nagyon finom mustárt vehetsz ) kevés sóval és kész! Olyan finom, mintha nem is töpörtyűt ennél. Mindig legyen a vacsoránál is zöld Pl. paprika, retek, és persze a hagyma minden mennyiségben. Fokhagymát is egyél, de soha ne együtt a hagymával, mert akkor megfájdul az epéd vagy a májad.
Ha szereted a kakaót azzal fejezd be a vacsorát.

Nem eszik a gyerek!

Mondjuk sokszor egymásnak anyukák, és elkeseredünk.

Minden baba, aki egészségesen születik rendkívüli étvággyal megáldott. Sokat esznek és jót, hiszen anyatejet kapnak. Az anyatejben minden megtalálható, amire a picinek szüksége van. Akkor romlik a helyzet, ha el kell kezdeni az ételek adagolását a növekvő babának. Ilyenkor kell okosnak lenni.

Én nem ajánlom a bébiételt, csak akkor, ha valamilyen ok miatt nincs idő frisset készíteni.
Az első amit szerintem kapjon a baba, az a sárgarépa lé, és az almalé (természetesen csak bio lehet ).
Én a gyermekeimnek (négyet neveltem fel) négy hónapos korukban kezdtem adni a „kiegészítést”.

Akkor már négy óránként szopnak és jólesik egy kis pótlás, és a mamának se árt, ha már mást is eszik a pici. Az első főzelék krumpli legyen és lehet együtt főzni sárgarépával és almával is. Fontos, hogy naponta kapjon a baba friss gyümölcsöt. Én a citrom féléket csak hat hét hónapos kor után adtam a kicsiknek.
A zöldfőzelékeket, spenótot, sóskát is hat hónapos kortól érdemes adni, mindig krumplival együtt. A krumpli a legfontosabb táplálék a picinek azt naponta kell adni valamilyen formában.
 
Káposztaféléket csak egy éves kor után ajánlom, mert nehéz ételek és eltelítik a pici gyomrát. A banán csak délután kerüljön az étrendbe, mert ha délelőtt eszik, nem lesz étvágya a babának. A legjobb, ha délelőtt almát eszik, vagy narancsot, mert akkor jó étvággyal eszi meg az ebédet. Nagyon fontos, hogy reggelire ne kapjon édesített tejet, pl., kakaót, vagy karamellt, vagy kávét. Vacsorára lehet, hiszen a gyereknek szüksége van cukorra. Legjobb a barna nádcukor ami természetesen bio legyen. Ha reggelire édes tejet adunk akkor nem lesz étvágya a picinek, mert az édes kakaó, vagy egyéb ital eltelíti.

Egy éves kortól már ehet hagymát, metélőhagymát, pici fokhagymát/nagyon finom a zöld újfokhagyma/ Egy kis tehéntúróba belekeverve finom reggeli kiflifalatkákkal.

Amikor már cseperedik a kicsi és együtt vásárolsz vele akkor kell a nagy önmegtartóztatás és figyelem. A hatalmas árukínálat a sok édesség és butaság, ami körülveszi a kis figyelőt. Itt kell vigyázni, hogy ne essünk kísértésbe.
 
Ne szoktassuk rá az édességre, hiszen nincs rá szüksége. A szeretet ne abból álljon, hogy elhalmozzuk gyermekünket mindenféle butasággal, amivel csak ártunk, és megkezdődnek a problémák, mert már nem kell a gyümölcs, nem kell az ebéd, hanem kiharcolja a gyerek a már máskor is megkapott csokiját vagy cukorkáját.
 
Lehet kapni a boltunkba cukormentes bio édességet, csokit, stb. Ehet a gyermekünk valamennyit, de csak késő délután, vagy este. Fontos, hogy gondosan válogassuk meg, mit adunk a gyereknek.
Észre se vesszük és belőle is sikerül tudatos vásárlót nevelni.

Néhány szó a cukorbetegeknek:

Ma már szinte minden második ember cukorbeteg. Sajnos gyerekek is. A rohanó életvitel, a sok gond, az izgalmak a rendszertelen étkezés az oka. Mit tegyünk? Mit együnk?

Természetesen az orvos által ajánlott gyógyszer mellett a javaslatom a következő:

A cukrot el kell felejteni! Gyümölcsöt, zöldséget minden mennyiségben. Ha lehet minél többet nyersen.
Banánt körtét csak nagyon keveset, vagy semennyit. Csak teljes kiőrlésű kenyeret, /nálunk kapható igazi teljes kiőrlésű házi tönkölykenyér/ Ebből naponta három szeletet.
Káposzta, savanyú káposzta, zeller, fehérrépa, sárgarépa/ebből kevesebb/ hüvelyesek nagyon jók. Krumplival vigyázni kell, ne egyél sokat. Rizs csak barna legyen /nálunk nagyon finomat vehetsz/
Létezik teljes kiőrlésű tészta, abból vehetsz a boltunkban, de nem szabad túlzásba vinni a fogyasztását.
Húst lehet enni, de mindig zöldséggel, hogy a koleszterin szint ne emelkedjen.

Sajtot csak soványt, túrót nálunk kaphatsz amelyet összekeversz egy kis apróra vágott hagymával, vagy metélőhagymával, pirospaprikával, már kész is a körözött. Jó ha eszel hozzá retket. Tavasszal a hónapos piros vagy fehér retek télen a fekete retek nagyon hatásos.

Ha megoldható, legalább ebéd után sétálj egy nagyot A legjobb gyógymód a mozgás. Sokszor egyél és keveset. Igyál homoktövis készítményeket. A legjobb a natúr, amelyet vízzel felhígítva idd meg, naponta egy pohárral. Immunerősítő és általános közérzet javító igen értékes adománya a természetnek.

Ügyelj arra, hogy a levesekbe nem szabad tésztát tenni, bármilyen finom a csipetke, mellőzni kell. A galuska, és a metélttészta mondjuk mákkal, vagy dióval, vagy a grízes tészta a cukorbetegnek nem fogyasztható. Tilos enni süteményt, fehér lisztből készült édességeket, cukorkát és tejcsokit. Ehetsz egy kevés keserű csokit, és cukormentes sütit, amiben gyümölcs van.,és teljes kiőrlésű lisztből készül. De előnyösebb, ha inkább nyers gyümölcsöt eszel helyette, vagy mondjuk egy karalábét. Mézet se sokat szabad enni, inkább tápióka szirupot, vagy egyéb növényi szirupokat. Válogathatsz nálunk a bioboltban.

Néhány praktika a főzéshez

Ha levest készítesz zöldségből azt javaslom, mindig párold a zöldségeket és ne vízben főzd.
Ha pl. egy zöldborsó levest akarsz főzni, azt úgy készítsd, hogy néhány sárgarépát fehérrépát vágj össze karikára, persze ha már előtte megtisztítottad és megmostad. Egy kevés hidegen sajtolt napraforgó olajon párold meg födő alatt egy pici vízzel, sóval.

Ha félig puha tedd hozzá a zöldborsót, az hamarabb megpuhul, mint a répák. Néhány perc után egy nagyon kevés búzaliszttel, vagy rizsliszttel szórd meg egy kis pirospaprikát is tegyél hozzá, majd engedd fel vízzel,miután jól összekeverted. Ha felforrt, tegyél bele jó sok apróra vágott zöldpetrezselymet.

A főzelékeket is így készítheted, kivéve a zöldbabot, szárazbabot, lencsét,kelkáposztát, káposztát. Ezeket vízben kell főzni és berántani, ha puha.

A rántást úgy készítsd, hogy egy kis olajat vagy vajat melegíts egy edénybe, szórj bele lisztet, lehet rizsliszt is (4 literhez kb. másfél evőkanálnyit) ha rózsaszínre pirult akkor tegyél hozzá hideg vizet, legalább egy bögrényit. Gyorsan csináld és keverd, nehogy csomós legyen. Ha mégis csomós lesz, egy tésztaszűrűn öntsd a főzelékbe és nem lesz baj. Vigyázz, hogy ne túl sok vízbe tedd a zöldségeket, mert akkor híg lesz a főzeléked.
A kelkáposzta, zöldbab, spenót, nagyon finom, ha a rántásba, mielőtt vizet teszel hozzá keversz egy kis apróra zúzott fokhagymát. A krumpli, szárazbab lencse, nagyon finom, ha a főzésnél teszel a lábasba egy fej vöröshagymát és egy kis babérlevelet is.

Ha pörköltet készítesz:
Sok hagymát vágj apróra, mert attól lesz jó sűrű a szaftja. A hagymát egy picit sózd meg amikor párolod az olajban, vagy a zsírban /nagyon egészséges a mangalicazsír/,attól lesz szép un. üveges. Ne önts rá egyszerre sok vizet, ha már a húst is hozzátetted ,hanem időnként nézd meg és mindig csak egy kicsit önts utána. Nagyon finom lesz így a pörkölt. Azt tudtad, hogy pörkölteket zöldségből is lehet készíteni?

Én gyakran főzök csicseri borsó pörköltet. Ugyanúgy készítem el, mint a húsosat. Kölest adok mellé a családomnak. Nagyon szeretik. Amikor már majdnem puha /elég sokáig kell főzni/ teszek hozzá néhány paprika és paradicsomszeletet. Rövid ideig még főzöm és kész.

Ugyanígy készíthetsz zöldbabból, karfiolból, zöldborsóból.

Ha krumplis tésztát csinálsz akkor azt is úgy készítsd, hogy főzz egy paprikás krumplit, amiben jól elfő a hagyma, és úgy keverd össze a kifőtt tésztával. Nálunk vehetsz masni tésztát azzal a legfinomabb