Menu

Miért jó a hidegen sajtolt étolaj?!


Leggyakrabban használjuk a napraforgó étolajat. Szinte minden háztartásban megtalálható.
Nagyon népszerű manapság hazánkban is a napfényes Itáliában termő olíva olaja is.
Minden fajta étolaj akkor egészséges és hasznos táplálék, ha hideg sajtolással készül.
Most leírom, hogy készül a hidegen sajtolt napraforgó étolaj.
Természetesen az ökológiai gazdálkodásból származó és ellenőrzötten bio napraforgó feldolgozása hoz igazi eredményt.

A napraforgó bekerül a sajtoló gépbe, nincs lehántolva előtte, ezért a sajtolásnál a héja alatti összes vitamin bekerül az olajba. A kisajtoláskor, fekete színű olaj kerül a kádba, melyet többszöri szűréssel szép aranysárgára lehet varázsolni.

Fontos tudni, hogy a hidegen sajtolt olaj, nincs kitéve semmilyen kémiai hatásnak. Nincs kezelve semmivel. Nagyon értékes, hiszen sok E vitamint tartalmaz, C vitamint és egyéb ásványi anyagokat.

Tévhiedelem, hogy a hidegen sajtolt olajjal nem szabad sütni, főzni. Csak a hidegen sajtolt olajt szabad bevinni a konyhába, és mindenféle finomságot lehet készíteni a segítségével.

Legfinomabb és leghatásosabb, ha egy kis kenyérrel mártogatjuk, zöldhagymával, retekkel nagyon finom.
Sokakat zavarja, hogy a napraforgó olajnak napraforgó íze és illata van.
Ha mondjuk mákos tésztát készítünk és napraforgó olajjal akarjuk megakadályozni, hogy a tészta összeragadjon, mielőtt a tésztára locsoljuk, egy kicsit melegítsük meg és akkor az illata elillan.
Így készítik nagyüzemileg is a finomított olajt, azzal a különbséggel, hogy a nagyüzemi melegen sajtolás benzines párlással és kémiai adalékanyag hozzáadásával majd hevítéssel Jön létre.

Jobban járunk, ha megszokjuk a napraforgó olaj napraforgó illatát és ízét, mint ha az egészségtelen finomított olajt használjuk. Jótékony hatásai megszámlálhatatlanok.

Méregtelenítésre ajánlom: Azt úgy kell csinálni, hogy minden reggel egy kortyot a szádba veszel és öblögetsz vele, de nem nyeled le, hanem kb. öt perc múlva kiköpöd. Ezt kb. egy vagy másfél hétig csináld ha bírod, mindennap egy kicsit hosszabb ideig tartsd a szádba.
Nagyon eredményes módszer.

Ha naponta eszel egy kis napraforgó olajt, mondjuk egy kávéskanálnyit egy szeletke kenyérrel, a napi c vitamin szükségleted felét biztosítja. Ha eszel hozzá egy szelet paprikát vagy hagymát, már meg is van az egész napi c vitamin szükségleted.

Nagyon sok e vitamint tartalmaz, ezért ha rendszeresen fogyasztod szép lesz a bőröd és egészséges. Ha fáradt vagy nagyon és nyúzottnak érzed magad, egy kis mézzel keverd ki az olajt és helyezd magad kényelembe . finoman masszírozd rá az arcodra, és kb. tíz percig hagyd rajta. Addig pihenj egy kicsit. Langyos vízzel mosd le és meglátod milyen szép és üde leszel.

Az olíva olaj népszerűsége egyre nő nálunk. Vásárlásakor, fontos, hogy extra szűz, vagyis először sajtolt olajt vásároljunk, mert az igazán értékes.
Nekem azért az a véleményem, hogy mi itthon a hazai olajt a hazai termésből vásároljuk ,
Hiszen mi itt élünk és együtt lélegzünk a növényeinkkel.